11.5.1 A konszolidáció

A HORTHY-RENDSZER JELLEGE

Az 1910-es évek második felében hatalmas megrázkódtatások érték a magyar társadalmat. A világháborús nélkülözés, majd vereség után 1918-ban kitört az őszirózsás forradalom. 1919-ben a kommunisták vették át a hatalmat Magyarországon (Tanácsköztársaság), ez ellen jött létre a jobboldali-szélsőjobboldali ellenforradalmi mozgalom, amelynek vezetője, Horthy Miklós került hatalomra 1920-ban. A traumák sorát a trianoni békeszerződés katasztrófája zárta.

Az 1920 és 1944 közötti időszakot Horthy-korszaknak nevezzük. Ekkor Magyarország államformája (király nélküli) királyság, államfője Horthy Miklós kormányzó volt.

A politikai rendszer (kiépítője gr. Bethlen István miniszterelnök) tekintélyelvű korlátozott demokrácia volt (ld. lejjebb).

A Horthy-korszak uralkodó ideológiája a konzervativizmus (keresztény-nemzeti Magyaro. eszméje), ez magában foglalta a nemzeti és keresztény hagyományok ápolását, a kommunizmus (és általában minden forradalom) és a trianoni béke elutasítását, de a társadalmi reformoktól való elzárkózást és az antiszemitizmust is.

Az 1920-as években a fent felsorolt megrázkódtatások miatt konszolidálni kellett az új rendszert. Ezt az alábbi két miniszterelnök hajtotta végre.


GR. TELEKI PÁL (1920-21)

Gróf Teleki Pál erdélyi arisztokrata, földrajztudós, a trianoni béketárgyalásokon a híres „vörös térkép” elkészítője volt. Konzervatív politikusként Horthy bizalmát élvezte.

A földreform (1920)

  • a földkérdésnek egyfajta rendezése volt ez a törvény, inkább csak látszatintézkedés jelleggel, hogy a parasztság ne lázongjon – vidéken továbbra is megmaradt a szegénység
  • 1,1 millió holdat (az összes föld kb. 8,5%-át) osztották fel kb. 500 ezer igénylő között, így jobbára életképtelen törpebirtokok jöttek létre (átlag 1,7 hold)

Ugyanekkor (1920) Horthy megalapította a Vitézi Rendet azok számára, akik jelentős szerepet játszottak a Tanácsköztársaság elleni harcban; a vitézek közepes földbirtokot kaptak (közkatonák 12 holdig, tisztek 50 holdig).

numerus clausus ("zárt szám") (1920)

  • a "magyarországi nemzetiségek és népfajok" csak a lakosságon belüli arányuknak megfelelő mértékben vehettek részt a felsőoktatásban
  • ez a törvény elsősorban a zsidókat akarta visszaszorítani a felsőoktatásból (A zsidók aránya a lakosságban kb. 5%, de bizonyos pályákon ennél jóval nagyobb arányban voltak jelen, pl. egyetemeken 1918-ban 30-35%; 1925-re ez 10%-ra visszaesett.)
  • ez egyértelműen szélsőjobboldali intézkedés volt (egyfajta "0." zsidótörvény), noha a két világháború között más országban is bevezettek hasonló intézkedést
  • a törvény kiadásának egyik oka (az erős antiszemitizmus mellett) az, hogy a frontról hazatérő katonák és az elcsatolt országrészekből menekültek miatt nagy volt a nyomás a gazdasági válság miatt amúgy is szűk munkaerőpiacon - sokan "őrségváltást" követeltek (= a zsidó középosztály "leváltását" keresztény középosztályra)

Teleki ugyanakkor véget vetett a fehérterrornak: feloszlatták a tiszti különítményeket, az állami és társadalmi rend védelméről szóló törvény (1921) alapján felléptek a szélsőséges pártok (főleg a kommunisták) ellen.

1921 tavaszán a korábban lemondott Habsburg IV. Károly megpróbálta visszaszerezni a trónt (első királypuccs):

  • több politikus, pl. Teleki is támogatta (ők a legitimisták, azaz a Habsburg-ház törvényes királyságát elismerők), azonban sem Horthy, sem a magyar politikai elit, sem a környező államok (kisantant) nem nézték jó szemmel a Habsburgok visszatérését
  • Horthy rábeszélte IV. Károlyt a távozásra, azonban Teleki belebukott ebbe

 

GR. BETHLEN ISTVÁN (1921-31)

Bethlen szintén erdélyi arisztokrata, konzervatív politikus volt. Az ő hosszú miniszterelnöksége, a „bethleni konszolidáció” kora volt a Horthy-rendszer legnyugodtabb és legeredményesebb időszaka. Bethlen a gazdasági válság miatt mondott le 1931-ben.


Politikai konszolidáció

1921 őszén IV. Károly újabb királypuccsot próbált meg. Ezúttal fegyveresen űzték vissza (budaörsi csata), ezután a parlament kimondta a Habsburg-ház trónfosztását (a magyar történelemben 1707 és 1849 után harmadszor és utoljára).

Felmerült a kérdés: mi legyen az MSZDP-vel? Sokan a betiltását követelték, mondván, a Tanácsköztársaság alatt együttműködött a kommunistákkal, Bethlen azonban tudta, hogy a politikai élet egészséges mködéséhez szükség van ellenzékre. A Bethlen-Peyer-paktummal (1921) megegyezett a szocdemekkel: a MSZDP a működésért cserébe lemondott a tüntetésekről és a sztrájkok szervezéséről és vállalta, hogy támogatja a kormányt.

1922-ben a KNEP (Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja) és a Kisgazdapárt összeolvadásából létrejött az Egységes Párt, ez lesz Bethlen pártja, az erős konzervatív kormánypárt a '20-as években.

Az 1922-es választójogi törvény szűkítette a választójogot és vidéken nyílt szavazást vezetett be. (A választójoghoz életkor, iskolai végzettség, helybenlakás volt a feltétel; a nők is szavazhattak, de nekik magasabb volt a cenzus. Férfiaknál 24 év, elemi 4 osztály, 10 éve magyar állampolgár, 2 év egy helyben lakás; nőknél 30 év, elemi 6 osztály.)

Bethlen ezzel egy korlátozott demokráciát hozott létre.

Korlátozott demokrácia: egyfajta átmeneti állapot a tiszta demokrácia és a diktatúra között. Az ilyen rendszerekben általában működnek a demokratikus intézmények (parlament, pártok) és nagyrészt tiszteletben tartják az emberi jogokat, azonban bizonyos korlátozásokkal (pl. sajtószabadság korlátozása, választójog szűkítése, nyílt szavazás, pártok működésének korlátozása) elérik azt, hogy az uralkodó párt mindig megnyerje a választást, azaz a kormány leválthatatlan legyen. A Horthy-korszakban a kormánypárt (amelynek neve időben változott: Egységes Párt, Nemzeti Egység Pártja, Magyar Élet Pártja) mindig megszerezte a 60-70%-os többséget - ebben hasonlított a dualista időszakra.


Gazdasági konszolidáció

A trianoni béke eredményeképp gazdasági válság sújtotta hazánkat: a mezőgazdasági termelés a háború előtti 50%-ára, az ipari termelés 40%-ára esett vissza; hiperinfláció.

Magyarország fizette a békeszerződésben követelt jóvátételt (179 millió aranykorona 20 év alatt), cserébe nemzetközi elismerést kaptunk: 1922-ben Magyarországot felvették a Népszövetségbe. Ennek révén 1924-ben népszövetségi kölcsönt kaptunk (307 millió aranykoronát, ennek 50%-át Anglia adja, 20 év alatt kellett visszafizetni; kamat miatt az összeg dupláját).

A magyar gazdaságban az 1920-as években szerkezetváltást hajtottak végre:

  • a Monarchia idején Magyarország ipara hagyományosan a nehéziparra és az élelmiszeriparra épült
  • ezek Trianon után hanyatlottak: a nehéziparnak hiányoztak a nyersanyagok (elcsatolták a bányavidékeket), az élelmiszeriparnak pedig hiányzott a piac (a Monarchiában főleg az osztrákok vásárolták fel a magyar gabonát)
  • emiatt ezekről az ágazatokról át kellett helyezni a hangsúlyt olyan ágazatokra, amelyekhez volt elég nyersanyag és volt piacuk is – ilyen pl. a villamosipar, a textilipar, a turizmus

Ezzel lassan talpra állt a gazdaság, bár a pénzügyeket néhány évig a Népszövetség ellenőrizte. 1924-ben létrejött a Magyar Nemzeti Bank, 1927-ben pedig bevezették az új, értékálló pénzt, a pengőt ('46-ig volt), ezzel véget vetve az inflációnak.

 

FORRÁSOK
1. A Vitézi Rend
2. A numerus clausus
3. Törvény az állami és társadalmi rend védelméről
4. A Bethlen-Peyer paktumból

VIDEÓK
https://zanza.tv/tortenelem/magyarorszag-ket-vilaghaboru-kozott/bethleni-konszolidacio

KÉPEK

1. Korabeli plakát

horthy.jpg

2. A Horthy-kor politikai rendszere

11-6_horthy-kor.png

3. Európa politikai berendezkedései az 1920-as években

05_2.jpg

4. Az 1920-as földreform hatásai

06_1.jpg

5. A magyar gazdaság átalakulása a két világháború között

10.jpg