Források: Gazdasági fejlődés (11.2.4)

1. Ipartörvény (1872)

1. §. A magyar korona területén minden nagykorú vagy nagykorúnak nyilvánított egyén, nemre való tekintet nélkül, ezen törvény korlátai közt, bármely iparágat, ideértve a kereskedést is, bárhol, önállólag és szabadon gyakorolhat.

a) Milyen korlátok végleges megszüntetéséről van szó?

 

2. A hazai iparnak adandó állami kedvezményekről (1881)

1.§. Állami kedvezményekben részesíttetnek:
   1. A technika jelen fejlődése szerint berendezett azon gyárak, a melyek Magyarországon eddig elő nem állított cikkeket készítenek.
   2. A technika jelen fejlődése szerint berendezett következő, már létező, vagy ezentúl felállítandó gyárak, és pedig:
   a) azon gyárak, a melyekben sárga rézárúk, sárga rézpléh, cink, cinkpléh, drót, drótszeg, fémkeverékből való árúk, zománcozott vasedények, szerszámgépek, munkagépek, gőzgépek és gőzkazánok, zongorák, elektrodinamikus készülékek, fegyverek, porcellán, tábla- és tükörüveg, [...] készül.
   b) a rizshántoló malmok; a mezőgazdaság kiegészítő részét képező szeszgyárak; selyemfonó-, szövő- és festőgyárak; gyapjúfonó-, szövő- [...] gyárak.
   3. Azon posztófonalgyárak, a melyek Mule-Jenny géppel legalább 120 orsóval és egy méter széles kártolóval vannak berendezve.

2.§. Az 1. §-ban említett gyáraknak [...] a következő állami kedvezmények adatnak:
   1. Fölmentetnek 1895. év végéig a keresetadó alól, illetőleg a nyilvános számadásra kötelezett vállalatok adója alól, valamint az ezen adók után járó községi pótlék, s ipar és kereskedelmi kamarai illetékek alól; végre az általános jövedelmi pótadó alól. [...]
   2. Fölmentetnek a gyári telkek megszerzéséért és átírásáért járó illetékek alól; s a mennyiben az ily vállalatok részvény-társaság alakjában létesíttetnek: a részvény-társaság megalakulásával, valamint a részvények kibocsátásával járó szerződések és egyéb okiratok után járó bélyeg és illetékek alól.

a) Az ipartámogatását mely módjait fedezzük fel a törvényben?
b) Csoportosítsa ágazatonként a kedvezményezett ipari üzemeket!
c) A forrásból szerzett információk alapján jellemezze a kormányzat gazdaságpolitikáját!