10.4.5 II. József - a felvilágosult abszolutizmus kudarca

II. JÓZSEF (1780-90)

József anyja, Mária Terézia uralkodása alatt, 1765-től német-római császár volt. Beutazta a birodalmat, folyton reformterveket készített, és türelmetlenül várta, mikor kerülhet hatalomra, hogy megvalósítsa azokat. Célja egy egységes, központosított, korszerű birodalom volt.

Hatalomra jutása után türelmetlen reformpolitikát folytatott: „Mindent a népért, semmit a nép által.

Magyar királlyá nem koronáztatta meg magát („kalapos király”), mert nem akarta letenni a koronázási esküt a magyar törvényekre (sőt, a Szent Koronát Bécsbe vitette, a kincstárba).

Uralkodása alatt egyszer sem hívta össze az országgyűlést, rendeletekkel kormányzott. 10 év alatt 6000 rendeletet hozott - ez a mennyiség a kor kommunikációs viszonyai között átláthatatlan és végrehajthatatlan irattömeget eredményezett.


Fontosabb rendeletei

1781: türelmi rendelet

  • vallási türelem: az evangélikusok, reformátusok és görögkeletiek korlátozásokkal, de szabadon gyakorolhatták vallásukat  (templomok, felekezeti iskolák); hivatalt is viselhettek
  • a papok állami alkalmazottak lettek (állami papnevelő intézet; fizetés)

Később a hasznos tevékenységet (pl. oktatás, gyógyítás) nem végző szerzetesrendeket is feloszlatta. Mindezek miatt VI. Pius pápa hiába próbálta személyesen jobb belátásra bírni („fordított Canossajárás”).

1784: nyelvrendelet

  • a birodalom közigazgatási nyelve a német lett
  • célja nem a németesítés volt, hanem az egységesítés, de a magyarok így is megtagadták a rendelet végrehajtását
  • Magyarországon ezelőtt a latin volt a hivatalos nyelv, a magyar nyelv elavult volt

1785: jobbágyrendelet

  • előzménye: Horia és Kloska-féle parasztfelkelés Erdélyben 1784-ben
  • jobbágyoknak szabad költözés, tanulás, mesterség gyakorlása, javaik szabad örökítése, házassághoz nem kellett a földesúr engedélye

1785: közigazgatási rendelet

  • megszüntette a vármegyéket (túlságosan önállóak), Magyarországot 10 kerületre osztotta, élükön királyi biztosokkal

1786-87: a nemesi földek felmérése

  • az uralkodó megbízottai felmérték a nemesi birtokok méretét, gazdagságát, összeírták a rajtuk lakó jobbágyokat (ez volt az első népszámlálás Magyarországon)
  • célja a nemesi adómentesség megszüntetése volt


Kudarca és későbbi megítélése

József ellen Magyarországon nemesi ellenállás bontakozott ki, amely nemzeti színezetet is öltött: a nemesek tüntetőleg magyaros ruhákban kezdtek járni, és magyarul beszéltek. Megkezdődött a nyelvújítási mozgalom is.

Közben kitört a francia forradalom, és egy balul sikerült török háború közben József megbetegedett. Belátta, hogy politikája csődbe jutott, ezért halálos ágyán "egyetlen tollvonással" visszavonta a rendeleteit (kivéve a türelmi és a jobbágyrendelet).

II. Józsefet már a kortársak is ellentétesen ítélték meg: sokan gyűlölték a magyar hagyományok semmibe vétele miatt, de volt egy kevés lelkes híve is (jozefinisták), akik a reformok miatt támogatták (pl. Kazinczy Ferenc, Hajnóczy József). Kétségtelenül tehetséges uralkodó volt, azonban céljait és eszközeit rosszul választotta meg.

 

II. LIPÓT (1790-1792)

József halálakor Magyarországon általános elégedetlenség volt, és félő volt, hogy a francia forradalom hatására ez nagyobb lázongásba csap át. A trónra lépő II. Lipótnak fő feladata a birodalom nyugalmának helyreállítása volt.

II. Lipót II. József testvére volt, korábban Toscana (Firenze központú olasz állam) nagyhercege. Felvilágosult nézetei miatt közkedvelt, szintén tehetséges uralkodó volt.

Engedményeket tett a magyaroknak:

  • megkoronáztatta magát, hazahozatta a Szent Koronát (díszmenet)
  • országgyűlést hívott össze - az 1791/X. törvénycikk ismét elismerte, hogy Magyarország független ország, amelyet saját törvényei szerint kell kormányozni. Ezzel ismét helyreállt az udvar és a rendek közötti egyensúly, visszatért az 1765 óta eltűnt rendi monarchia.

Lipót ugyanakkor ravasz politikus is volt: a parasztokat és a nemzetiségeket a magyar nemesség ellen uszította, hogy annál könnyebb legyen az utóbbiakat megbékíteni, illetve megszervezte az osztrák titkosrendőrséget (besúgók).

 

FORRÁSOK
1. Türelmi rendelet
2. Nyelvrendelet
3. Jobbágyrendelet
4. A rendeletek visszavonása
5. Az 1790/91-es törvények

VIDEÓK
https://zanza.tv/tortenelem/ujkor-az-ujjaepites-kora-magyarorszagon/felvilagosult-abszolutizmus-habsburg-birodalomban

KÉPEK

1. II. József politikájának okai és hatásai03.jpg