Források: Kelet-Európa a kora újkorban (10.1.8)

1. Henrik lengyel király törvényeiből, az ún. Henrik-féle cikkelyekből (1573)

   1. És mi úgy határoztunk, hogy [...] örök időkig a mi halálunk és a mi utódaink halála után a király szabad választása megmaradjon az összes koronarendeknek. [...]
   3. S a koronaügyekben, melyek a mi személyünket és a mi méltóságunkat fogják illetni, követségek idegen országba való küldetésére és külföldi követségek meghallgatására és elküldésére is, bármilyen hadsereg, avagy katonaság gyűjtésére vagy fogadására, mi és utódaink semmit kezdeni és cselekedni nem fogunk, mindkét nemzet koronatanácsának véleménye nélkül, a Szejmre [országgyűlés] tartozó ügyeket semmiben sem sértve. [...]
   4. Háborút vagy általános felkelést nem fogunk kezdeni valamennyi rend Szejmjének engedélye nélkül. [...]
   6. [...] Mi és utódaink, saját hatalmunkkal semmit ne döntsünk el, hanem a lehető legbuzgóbban igyekezzünk, hogy mindent egy véleményre hozhassunk.

a) Melyik két országra vonatkozik a forrásban szereplő "mindkét nemzet"?
b) Mutasd be az uralkodó és a rendek jogait!

 

2. Perry angol kapitány feljegyzéseiből

Ami öltözködésüket illeti, a ruha, amelyet az oroszok általában viseltek, hosszú öltözékből állott, amely lábszáruk közepéig ért, oldalt ráncokba volt szedve, és külsőre kicsit különbözött a női szoknyáktól.

Ennek következtében a cár elhatározta ennek az öltözéknek megváltoztatását, és először kiadta a parancsot, hogy minden bojárja és az udvarhoz közel állók, akik tőle fizetést kaptak, kegyvesztés terhe mellett öltözzenek angol divat szerint, ezüsttel vagy arannyal kivarrt vékony posztókaftánba, anyagi helyzetüktől függően. Ezek után Moszkva valamennyi kapujára kifüggesztette ezt az angol posztómintát, és kihirdette, hogy mindenki [a városba árut és élelmiszereket hozó egyszerű parasztok kivételével] köteles magának ruhát varratni erre a mintára, és hogy mindenki, aki nem engedelmeskedik ennek a parancsnak, és a város kapuit hosszú kaftánban lépi át, köteles lesz [...] fizetni, vagy le kell térdelnie a város kapuinál, hogy elvágják a kaftánját, és olyan hosszú darabbal megrövidítsék, ami termetéhez mérve feleslegesnek mutatkozik, ha így térden áll.

a) Miért tulajdonított Péter ilyen nagy jelentőséget a ruhaviseletnek?
b) Milyen módszereket alkalmazott céljai megvalósítása érdekében?
c) Milyen hatást válthattak ki a rendelkezések?