Források: Az iszlám (9.4.1)

1. Részletek a Koránból - fő tanok és kötelességek

Ti hívők! Előíratott nektek a böjtölés, amiként előíratott azoknak, akik előttetek éltek. Talán istenfélők lesztek. [...] [A böjt ideje] a ramadán hónap, amikor a Korán mint útmutatás [első ízben] küldetett le az emberek számára, s [nyilatkoztatott ki] az útmutatás és a megkülönböztetés nyilvánvaló bizonyítékai gyanánt. Aki közületek e hónap idején [a maga helyén] jelen van, az böjtölje végig! Ha pedig valaki beteg, vagy úton van, akkor [azonos] számú napig [kell böjtölnie]! Allah könnyebbséget akar nektek, nem pedig nehézséget. Töltsétek hát be [az előírt napok] számát és magasztaljátok Allahot azért, hogy az igaz úton vezérelt benneteket! Talán [még] hálásak lesztek.

Végezzétek el a zarándoklatot és az ’umrát [kis zarándoklat] Allahnak! Ha akadályozva lennétek, akkor [engesztelésképpen ajánljanak föl] áldozati állatot, ami könnyen előteremthető nektek!

Végezzétek el az istentiszteletet és adjátok oda a zakátot [alamizsna].

Allah az egyetlen és örök isten. Nem nemz, és nem nemzették, és egyetlen lény sem hasonló hozzá.

a) Az idézett Korán részletek alapján állapítsuk meg, melyek az iszlám alapvető tanai! Válaszuk ki az erkölcsi-etikai jellegű és a gyakorlatias (a mindennapi életre vonatkozó előírásokat! Vitassuk meg, hogy könnyen, vagy nehezen teljesíthetők e ezek az előírások! Milyen hatások mutathatók ki az iszlám alapvető tanaiban?
b) Állapítsuk meg, hogy mely vallás istenképének tagadása fogalmazódik meg az utolsó mondatban!

 

2. Részletek a Koránból - a harcról

Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek; csak ne lépjétek túl az előírást úgy, hogy ti kezditek elsőnek a harcot; láthatjátok: Allah nem szereti a túllépőket. És öljétek őket, ahol csak rájuk találtok, és űzzétek őket onnan, ahonnan ők elűznek benneteket. A szent mecsetnél mégse harcoljatok, hacsak ők nem harcolnak benne veletek, üssétek őket agyon, ez a hitetlenek jutalma.

Ha azonban abbahagyták, akkor látjátok, Allah megbocsátó és irgalmas. [...] Harcoljatok ellenük, amíg nem szűnik a kísértés, és Allah hite nem győz, akkor viszont már nincs több ellenségeskedés, csak az igazságtalanok ellen. Allah útján harcolnia kell annak, aki földi életét adja a túlvilágért. Aki Allah útján küzdve elesik vagy győz, annak valóban roppant jutalmat adunk.

Ha hitetlenekkel találjátok szemben magatokat, fejet leszegve küzdjetek, míg öldöklést nem rendeztetek köztük; majd fűzzétek szíjra a bandát. S azután vagy kegyelem (a megtérőknek) vagy eladás, amíg a háború le nem tette terheit.

Azokat, akik Allah útján hulltak el, sohasem viszi ő téves úton. Ő vezeti őket, szívükbe békét hoz, és a paradicsomba viszi majd őket, amelyet megismertetett velük.

a) Mennyiben korlátozza a harcot az iszlám?
b) Milyen jutalmat ígér az igaz hit harcosainak?