Források: A császárság kora (9.3.6)

1. Suetonius Caliguláról A császárok élete című művében

Vadállati kegyetlenségét leginkább ilyen dolgok bizonyítják: egyszer egy állatviadal előkészületei közben kiderült, hogy sokba kerül a hús a vadállatok etetéséhez. Ezért kijelentette, hogy a bűnözők közül kit kell felfalatni a vadállatokkal. Valakitől, aki az ő gyógyulásáért annak idején fogadalmat tett, hogy fellép, mint gladiátor, most kicsikarta ígérete teljesítését. Egy másik embert, aki ugyanezen okból életét ajánlotta fel, letaszíttatott egy szikláról. Sok magas rangú férfit bányamunkára, útépítésre vagy állatviadal megvívására ítélt, és ketrecbe zárt vagy kettéfűrészeltetett. Egyszer névcsere folytán mást végeztek ki, nem a kijelölt áldozatot. Caligula csak annyit mondott, hogy ez is ugyanazt érdemelte. Egyszer a cirkuszban a tömeg ellen haragra gerjedve felkiáltott: Bárcsak egy nyaka lenne az egész római népnek!

Nemcsak gőgösen és kegyetlenül, hanem irigyen és rosszindulatúan is bánt szinte minden idők minden szülöttével. Híres emberek szobrait ledönttette és szétverette, a legelőkelőbb családoktól pedig elvette ősi kitüntetéseiket. Nem élt olyan alacsony származású, nyomorúságos ember Rómában, akinek Caligula szíves örömest ártalmára ne lett volna.

Pazarlásban a legbőkezűbb tékozlók képzeletét is felülmúlta: ecetben feloldott drágakövet ivott, vendégei elé aranykenyeret és -eledeleket tálalt. Paloták és villák építésekor a legbuzgóbban mindig olyasmit akart, amit mindenki lehetetlennek tartott. Így aztán egy év sem telt bele, s a Tiberiustól örökölt hatalmas vagyonnak a nyakára hágott.

a) Kiket érintettek elsősorban a császárok kicsapongásai?
b) Caligula tettei milyen személyiségzavarokról árulkodnak? Mire vezethető vissza, hogy számos uralkodó vált Caligulához hasonlóvá?

 

2. Diocletianus császár rendelete

Elrendeljük tehát, hogy azokat az árakat, amelyeket a […] jegyzék feltüntet, egész birodalmunkban gondos figyelemmel tartsák meg […] Persze ott, ahol nyilvánvalóan árubőség van, hadd érvényesüljön az áldott olcsóság […]. Mivel pedig őseink kétségtelenül azzal a szándékkal alkották törvényeinket, hogy a megszabott büntetés majd elijeszti a bűnösöket, […] elrendeljük, hogy aki ezeket a rendelkezéseket vakmerően megszegi, halállal bűnhődjék […] Ugyancsak bűncselekményt követ el az is, aki ezek után arra vetemedik, hogy elrejti a birtokában lévő élelmiszereket és közszükségleti cikkeket.

a) Mit tartalmaz a forrás?
b) Milyen gazdasági folyamatok kényszerítették ki a rendelkezést?