Források: Reformáció és ellenreformáció (10.1.3)

1. Luther 95 pontjából (1517)

   5. A pápa nem engedhet el semmiféle büntetést, csak azt, amit vagy a maga vagy a kánonok [egyházi előírások] rendelkezése alapján szabott ki.
   6. A pápa nem bocsáthat meg egy vétket sem, legfeljebb kihirdeti és megerősíti Isten bocsánatát. [...]
   36. Minden keresztény – ha őszinte bűnbánata van – búcsúlevél nélkül is elnyeri büntetései és bűnei elengedését. [...]
   43. Fel kell világosítani a keresztényeket, hogy aki szűkölködőt lát, és ennek ellenére a pénzét búcsúra adja, nem nyer bűnbocsánatot, hanem Isten haragját vonja magára. [...]
   86. Miért nem építi fel a pápa, akinek vagyona ma fejedelmibb, mint a leggazdagabb fejedelemé, inkább a saját pénzéből, mint a szegény hívőkéből legalább azt az egy Szent Péter-templomot?

a) Gyűjtsd össze a katolikus hitelveket tagadó részeket!
b) Egyedül milyen utat tart lehetségesnek Luther az üdvözülésre?
c) Miben fenyegetik az egyház hatalmát Luther pontjai?

 

2. Az augsburgi vallásbéke (1555)

Hogy a vallásszakadás dolgában a béke […] a római császári felség, a német nemzet római szent birodalmának választófejedelmei, fejedelmei és rendjei között létrejöjjön, […] sem mi, a római császári felség, sem a szent birodalom választófejedelmei, fejedelmei és rendjei […] senkit az augsburgi hitvallás, tanítás okából vallása és hite miatt erőszakos módon meggyőzni […] vagy gyalázni nem fogunk. Ellenkezőleg, ezen vallásnál és hitnél […] nyugodtan és békén megmaradhatnak.

a) Mely kérdéseket rendezte a megállapodás?
b) Hogyan szabályozták a vallásgyakorlás módját?
c) Mely csoportok dönthették el a vallásbéke alapján szabadon, hogy mely felekezethez csatlakoznak?

 

3. Kálvin: A keresztény vallás rendszere (1536) - részletek

A) Nem is illő dolog, hogy az ember büntetlenül vizsgálhassa azt, amit az Isten önmagában akar elrejteni. Igéjében kijelentette akaratának azokat a titkait, amelyekről azt tartotta, hogy velünk közölni kell, s csak annyit tartott közlendőnek, amennyiről látta, hogy számunkra fontos, és nekünk használ. […] Eleve elrendelésnek nevezzük Isten örök és megmásíthatatlan elhatározását arról, hogy mi legyen az egyes ember sorsa. Mert nem teremtette az embereket egyformáknak, hanem egyeseket örök életre rendelt, másokat örök kárhozatra.

B) A királyságból könnyű a zsarnokságba átsiklani […]. Biztosabb és tűrhetőbb, ha a kormányzatot többen tartják kezükben, hogy egyik a másiknak kölcsönösen támogatója legyen, hogy egymást tanítsák és intsék, és ha valamelyik a kelleténél tovább megy, többen legyenek bírák és mesterek szenvedélyének megfékezésére. […] Ámde - bármiként ítéltessenek is meg az emberek cselekedetei - az Úr mégis azok által egyformán saját művét hajtotta végre, akik a fennhéjázó királyok véres kormánypálcáját összetörték, és tűrhetetlen uralmukat megsemmisítették. Hallják meg ezt a fejedelmek és rettegjenek! […] Vannak most a néptől szerezve bizonyos felsőbbségek, amelyek a királyok önkényének korlátozására vannak felállítva ([…] aminő hatalommal talán a mostani viszonyok közt működik az egyes országokban a három rend, mikor országgyűlést tartanak), annyira nem vagyok az ellen, hogy ezek kötelességszerűleg közbelépjenek a királyok dühöngő önkényével szemben.

a) Foglalja össze, mit gondol Kálvin az isteni hatalomról és az üdvözülés kérdéséről!
b) Mely kormányzati rendszert tart jónak és rossznak Kálvin!
c) Kálvin szerint mi korlátozhatja az uralkodót? Értelmezze a forrás alapján a „zsarnokölési elméletet”!

 

4. A jezsuita rend alapszabályzata 

Bárki, aki társaságunkban, melyet Jézusról kívánunk elnevezni, a kereszt lobogója alatt Isten harcosa kíván lenni, és csak az Urat és annak földi helytartóját, a pápát akarja szolgálni, az ünnepélyes szüzességi fogadalom után lélekben legyen felkészülve arra, hogy olyan társaság tagja lesz, melynek célja a lelkeknek a keresztény élet és keresztény tanok szerinti gondozása, a hit terjesztése nyilvános prédikációk útján, Isten igéjének szolgálata, lelki gyakorlatok és a gyermekek és a kereszténységet nem ismerők tanításában és a gyóntatásban megvalósuló szeretetszolgálat révén, illetve a keresztények hitben való megerősítése.

a) Fogalmazd meg a szöveg alapján, mi a jezsuita rend célja!
b) Magyarázd meg, miért tudták eredményesen felvenni a harcot a reformációval!