Források: A tizenötéves háború és a Bocskai-szabadságharc (10.2.5)

1. Lippay Balázs és Némethy Balázs hajdúkapitányok kiáltványából (1604)

Mennyi nyomorúság és mennyi szerencsétlenség, pusztulás és romlás érte az utolsó években nem a német császár hozzájárulása nélkül, sőt éppen az ő katonái révén Magyarországot, úgy gondoljuk nem szükséges sok szóval előadnunk, mivel az ország minden lakosának emlékezetében napnál világosabban él. Magyarország már alig árnyéka önmagának, és ahogy kapitányainak viselkedéséből mindenki láthatta, a császár azon munkálkodott, hogy elpusztítsák, s még a magyar nyelvet is eltöröljék. De minthogy mindez világi dolog és múlandó, talán elviselhető lett volna, ha a legutóbbi országgyűlésen az országlakosok akarata ellenére a többi törvényhez csatolt utolsó törvénycikk alapján a legutóbbi napokban Barbiano Jakab János, Belgiojoso grófja, a császár magyarországi főkapitánya, ez a rosszindulatú ember, meg nem kezdte volna igaz és tiszta keresztény vallás üldözését.

a) Milyen sérelmeket sorol fel a szöveg?

 

2. Bocskai letelepíti a hajdúit (1605)

Ezért figyelembe véve ilyen és annyira dicső, örök emlékezetre méltó érdemeiket, hajdú vitézeinket összességükben és egyenként mint régi szabadságunk bátor megmentőit […] a paraszti és nem nemes állapotból és helyzetből, amelyben születtek és eddig voltak, kegyesen ki kell emelnünk és […] mindkét nembeli összes örököseiket és leszármazottaikat igaz, született és kétségtelen nemesnek kell tartani és tekinteni.

Hogy pedig említett katonáink szétszórtan és bizonytalan lakóhelyükön el ne kallódjanak, vagy mások igazgatása alá ne kényszerüljenek, hanem mindenkor  […] állandó lakóhelyen egy tömbben - Erdélyben lakó hűséges székelyeink szokása szerint - minél alkalmasabban, hasznosabban és gyümölcsözőbben szolgálhassanak, készenlétben és felkészültek legyenek, Szabolcs megyében levő, azelőtt tokaji várunkhoz tartozott […] említett 9254 katonáknak, örököseiknek  és mindkét nembéli összes leszármazottaiknak azzal a feltétellel adtuk, […] hogy más adományos nemesek szokása szerint parancsunkra vagy utódaink parancsára jó fegyverekkel és hadieszközökkel felszerelten mindenfajta, vagyis általános és részleges hadfelkelésben kötelesek és tartoznak jelen lenni, és hűségesen szolgálni.

a) Mivel indokolja Bocskai az adományozást!
b) Milyen kiváltságokat és milyen kötelezettségeket kapnak a hajdúk?
c) Milyen érdeke fűződhetett ehhez Bocskainak?

 

3. A bécsi béke pontjaiból (1606)

I. Ami tehát a vallás ügyét illeti: […] a karokat és rendeket, a kik csak Magyarországnak a határain belül élnek, összesen és egyenként, úgy a mágnásokat és nemeseket, mint közvetlenül a koronához tartozó szabad és kiváltságolt városokat; továbbá a magyar véghelyeken levő magyar katonákat, az ő vallásukban és hitükben soha és sehol megháborítani nem fogja, sem mások útján háborgattatni és gátoltatni meg nem engedi. […]

III. A nádort a legközelebbről tartandó első országgyűlésen a maga méltósága fenntartásával a régi bevett szokás szerint meg kell választani. […] A nádor és a magyar tanácsosok […] mindazokban a dolgokban, a melyek Magyarországnak a fenntartására, meg az országlakók nyugalmára és javára szükségeseknek látszanak, az a teljes hatalma és joga legyen, mintha éppen Ő felsége személyesen jelen lenne.

a) Mely területeken értek el eredményeket a rendek? Fogalmazza meg röviden az eredmények lényegét!
b) Melyik kormányzati rendszert erősítette meg a béke?

 

4. Bocskai István végrendeletéből

Valameddig pedig a magyar korona ott fenn, nálunknál erősebb nemzetségnél, a németnél lészen, és a magyar királyság is a németeken forog, mindenkor szükséges és hasznos egy magyar fejedelmet Erdélyben fenntartani, mert nékik is oltalmokra, javokra lészen. Ha pedig Isten azt adná, hogy a magyar korona, Magyarországban magyar kézhez kelne egy koronás királyság alá, úgy az erdélyieket is intyük, nem hogy attól elszakadnának, vagy abban ellent tartanának, de sőt segéllyék tehetségek szerént és egyenlő értelemből azon Korona alá a régi mód szerint adják magokat.

a) Miben látja a független Erdély politikai szerepét Bocskai?
b) Milyen feltétellel egyesüljön Erdély Magyarországgal?